Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 19.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende skredforhold i fjellet, ferdsel i bratt terreng krever erfaring og kunnskap. I lavlandet kan det gå våte skred i bratt terreng.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og etter hvert ny nedbør fører til at det meste av løssnø vil bli flyttet inn i leheng og danne ustabile fokksnøflak. Om kvelden kan mildvær og regn gjøre at noen av disse løsner naturlig under mildværsgrensa. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket flere steder i regionen. Generelt er disse nå vanskelige å påvirke, men mildvær og regn kan svekke det overliggende snødekket slik at det blir lettere å løse ut skred i disse lagene. Samtidig kan tyngden av mindre skred i fokksnøen føre til at større skred løsner dypere i snødekket. Skredfaren øker gjennom dagen og vil være høyest om kvelden.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige helg var det relativt mildt og snøoverflaten ble fuktig opp til ca. 500 moh. Etter dette har det kommet noen cm nysnsø. Noen steder ligger denne ubunden i terrenget, mens andre steder har det dannet seg små fokksnøflak. I høyden og på andre vindutsatte steder var snødekket vindpåvirket eller avblåst til eldre skarelag før det siste, lille snøfallet.

I høyden finnes det flere vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag. Det er også observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men det ligger også tykk skare over svakt lag opp til ca. 700-800 moh.

Tirsdag ble det løst ut et lite skred av skikjører i fersk innblåst fokksnø i NV-vendt heng på ca. 200 moh i Nord-Lenangen.

Fjellvær, 18.03.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Noe økende vind fra sør sent om kvelden.

Fjellvær, 19.03.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til liten storm fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbør fra om ettermiddagen. Høyest nysnøgrense i nordlige og vestlige strøk.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS