Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 21.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Unngå område med fersk fokksnø. Vinden dreier, og snø som ligger på bakken fra før, vil blåse inn i nye leområder.

Skredfarevurdering

Søndag dreier vinden på nordvest og snøbygene fortsetter. Dette vil skape ferske fokksnøflak i flere leheng. Skredfaren vil være høyest i de områdene som får mest snø. Fokksnøflak fra tidligere i uken vil i større grad ha stabilisert seg. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket i regionen. Generelt er disse fortsatt vanskelige å påvirke, men mindre skred i fokksnøen kan enkelte steder være nok til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildværet på fredag gikk opp til ca 700moh og i høyder under dette er snøoverflaten mange steder fuktig eller tilfryst. Det har kommet endel snø den siste uken, i kombinasjon med vind. Over skoggrensen har det dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet, mens det i skjermede formasjoner og under tregrensen fortsatt finnes ubunden snø. Det kraftige mildværet i slutten av februar gjennomfuktet det gamle snødekket opp til ca. 500 moh.

I høyden finnes er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men over dette finnes det fortsatt enkelte kantkornlag i det gamle snødekket.

Fredag har det blitt automatisk detektert naturlig utløste skred i både i Holmbuktura og fra Pollfjellet. Lørdag morgen ble flere skred automatisk detektert i Lavangsdalen.

Fredag ble det observert kraftig snøfokk i fjellet øst i Lyngen. Det ble også observert drønn i fersk fokksnø på rundt 450moh ved Kjosbreen.

Fjellvær, 20.03.2021

10-12 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke. Lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 21.03.2021

6-8 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS