Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 21.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Unngå område med fersk fokksnø. Vinden dreier, og snø som ligger på bakken fra før, vil blåse inn i nye leområder.

Skredfarevurdering

Søndag dreier vinden på nordvest og snøbygene fortsetter. Dette vil skape ferske fokksnøflak i flere leheng. Skredfaren vil være høyest i de områdene som får mest snø. Fokksnøflak fra tidligere i uken vil i større grad ha stabilisert seg. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket i regionen. Generelt er disse fortsatt vanskelige å påvirke, men mindre skred i fokksnøen kan enkelte steder være nok til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Mildværet på fredag gikk opp til ca 700moh og i høyder under dette er snøoverflaten mange steder fuktig eller tilfryst. Det har kommet endel snø den siste uken, i kombinasjon med vind. Over skoggrensen har det dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet, mens det i skjermede formasjoner og under tregrensen fortsatt finnes ubunden snø. Det kraftige mildværet i slutten av februar gjennomfuktet det gamle snødekket opp til ca. 500 moh.

I høyden finnes er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men over dette finnes det fortsatt enkelte kantkornlag i det gamle snødekket.

Fredag har det blitt automatisk detektert naturlig utløste skred i både i Holmbuktura og fra Pollfjellet. Lørdag morgen ble flere skred automatisk detektert i Lavangsdalen.

Fredag ble det observert kraftig snøfokk i fjellet øst i Lyngen. Det ble også observert drønn i fersk fokksnø på rundt 450moh ved Kjosbreen.

Fjellvær, 20.03.2021

10-12 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke. Lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 21.03.2021

6-8 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS