Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 22.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også potensielt områder med vedvarende svake lag høyt til fjells.

Skredfarevurdering

Mandag avtar vinden og bygeaktiviteten, og temperaturene stiger gradvis utover dagen. Dette vil bidra til å stabilisere fokksnøflakene, men når vinden dreier på sørvest og øker om kvelden, vil det igjen kunne danne seg ferske fokksnøflak i enkelte leheng. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket i regionen. Generelt er disse fortsatt vanskelige å påvirke, men mindre skred i fokksnøen kan enkelte steder være nok til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet endel snø den siste uken, i kombinasjon med vind. Over skoggrensen har det dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet, mens det i skjermede formasjoner og under tregrensen fortsatt finnes ubunden snø. Mildværet fredag og lørdag strakk seg et stykke over tregrensen, men denne fuktige eller gjenfryste snø er nå hovedsakelig dekket av tørr nysnø fra søndagen.

I høyden finnes er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men i høyder over dette kan det fortsatt finnes kantkornlag i det gamle snødekket.

Fredag har det blitt automatisk detektert naturlig utløste skred i både i Holmbuktura og fra Pollfjellet. Lørdag morgen ble flere skred automatisk detektert i Lavangsdalen, og et naturlig utløst middels skred ble observert på nordvestsiden av Lakselvdalen.

Fredag ble det observert kraftig snøfokk i fjellet øst i Lyngen. Det ble også observert drønn i fersk fokksnø på rundt 450moh ved Kjosbreen.

Fjellvær, 21.03.2021

6-8 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 22.03.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS