Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 24.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold! Naturlig utløste snøskred forventes både i fjellet som flakskred og våte skred i lavlandet. Vedvarende svakt lag finnes i høyden.

Skredfarevurdering

Det kommer inn et sinna lavtrykk på onsdag med mye nedbør, først fra sørvest og senere dreiende til vest og nordvest. I fjellet vil det bli ufyselig med mye vind og snø. Det vil legge seg opp store mengder snø i lesider og en må forvente naturlig utløste snøskred. Noen skred ventes å bli store, men vi kan ikke utelukke enkelte svært store skred om all snøen over det vedvarende svake laget fra tidligere i vinter løsner. Under mildværsgrensen er det mulighet for våte skred, selv om nok mye er gått på tirsdagen. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket i regionen. Generelt er disse vanskelige å påvirke, men med de store nedbørsmengdene som ventes vil dette gi en ekstra belastning og eventuelle skred i fokksnøen kan enkelte steder være nok til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet endel snø den siste uken, i kombinasjon med vind. Over skoggrensen har det dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet, mens det i skjermede formasjoner kan finnes ubunden snø. Tirsdag er det mildt, så snøen ventes å være fuktig opp til skoggrensen.

I høyden er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men i høyder over dette kan det fortsatt finnes kantkornlag i det gamle snødekket.

Søndag kveld og mandag morgen er det automatisk detektert flere skred i både Lavangsdalen og fra Pollfjellet.

Tirsdag er det mildvær og par plussgrader i Lyngen

Fjellvær, 23.03.2021

6 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Varmest om natten, synkende temperatur utover dagen

Fjellvær, 24.03.2021

21 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS