Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 24.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Komplekse forhold! Naturlig utløste snøskred forventes både i fjellet som flakskred og våte skred i lavlandet. Vedvarende svakt lag finnes i høyden.

Skredfarevurdering

Det kommer inn et sinna lavtrykk på onsdag med mye nedbør, først fra sørvest og senere dreiende til vest og nordvest. I fjellet vil det bli ufyselig med mye vind og snø. Det vil legge seg opp store mengder snø i lesider og en må forvente naturlig utløste snøskred. Noen skred ventes å bli store, men vi kan ikke utelukke enkelte svært store skred om all snøen over det vedvarende svake laget fra tidligere i vinter løsner. Under mildværsgrensen er det mulighet for våte skred, selv om nok mye er gått på tirsdagen. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket i regionen. Generelt er disse vanskelige å påvirke, men med de store nedbørsmengdene som ventes vil dette gi en ekstra belastning og eventuelle skred i fokksnøen kan enkelte steder være nok til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet endel snø den siste uken, i kombinasjon med vind. Over skoggrensen har det dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet, mens det i skjermede formasjoner kan finnes ubunden snø. Tirsdag er det mildt, så snøen ventes å være fuktig opp til skoggrensen.

I høyden er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men i høyder over dette kan det fortsatt finnes kantkornlag i det gamle snødekket.

Søndag kveld og mandag morgen er det automatisk detektert flere skred i både Lavangsdalen og fra Pollfjellet.

Tirsdag er det mildvær og par plussgrader i Lyngen

Fjellvær, 23.03.2021

6 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Varmest om natten, synkende temperatur utover dagen

Fjellvær, 24.03.2021

21 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS