Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 25.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold! Unngå områder der det har samlet seg fokksnø, disse flakene ventes å fortsatt være ustabile. Dypt i snødekket finnes det vedvarende svake lag

Skredfarevurdering

Fokksnø i fjellet vil være den største utfordringen på torsdag. Mye vind og nedbør foregående dager har allerede fraktet mye snø i fjellet og lagt dette i lesider som ustabile fokksnøflak. Fortsatt vindfullt og snø første halvdel av torsdagen gir ytterligere ansamlinger av fokksnø i leheng. Utover torsdag er det mer fristende forhold for å komme seg ut i fjellet med kuldegrader, noe mindre vind og litt nysnø. Husk at både den dagsferske fokksnøen og fokksnøen fra gårsdagen fortsatt er ustabil slik at en skikjører kan løse ut skred! I høyden er vedvarende svakt lag med kantkorn fortsatt tilstede, men den ligger dypt begravet. Det skal svært mye til for å løse ut skred på det vedvarende svake laget, men om det skjer, så vil det bli svært stort.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet endel snø den siste uken, i kombinasjon med vind. Over skoggrensen har det dannet seg fokksnøflak av varierende hardhet, mens det i skjermede formasjoner kan finnes ubunden snø. Tirsdag er det mildt, så snøen ventes å være fuktig opp til skoggrensen.

I høyden er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men i høyder over dette kan det fortsatt finnes kantkornlag i det gamle snødekket.

Tirsdag ble det automatisk detektert flere skred både i Lavangsdalen, Holmbuktura og Pollfjellet. Onsdag rapporteres det om flere skred i de samme områdene.

Tirsdag var det observert over 5 plussgrader i regionen, sørvest sterk vind og nedbør som regn. Onsdag formiddag er det sol og høye dagtemperaturer som varmer opp snøoverflaten.

Fjellvær, 24.03.2021

21 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.03.2021

10-13 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Gradvis minkende vind utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS