Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 26.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag dypt i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Roligere vær vil gradvis stabilisere fokksnøflakene fra dagene i forveien. Temperaturen er gunstig, slik at stabiliseringen av fokksnøflakene skjer relativt raskt. Vær likevel oppmerksom på fokksnøflakene, da spesielt i høyden, der det fortsatt er kuldegrader og ting tar litt lengre tid. Om sola titter fram, så kan det resultere i noen mindre våte skred i svært bratt terreng som vender mot sola. I høyden er vedvarende svakt lag med kantkorn fortsatt tilstede, men den ligger dypt begravet. Det skal svært mye til for å løse ut skred på det vedvarende svake laget, men om det skjer, så vil det bli svært stort.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Første del av uka var preget av mildvær opptil 600-700 moh med mye vind fra sørvest og noe nedbør. I fjellet har nedbøren kommet som snø og vind har gitt stor snøtransport i høyden. I fjellet antas det at snøoverflaten består av fokksnø i varierende hardhet fra tidligere i uka, med finfin løssnø oppå. Fram til torsdag har det kommet over 25 mm nedbør i Ullsfjorden.

I høyden er det observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og snø fra siste ukene. Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar, men i høyder over dette kan det fortsatt finnes kantkornlag i det gamle snødekket.

Onsdag rapporteres det om flere skred i både Pollfjellet, Holmbuktura og Lavangsdalen. Det er automatisk detektert skred både ved Pollfjellet og Lavangsdalen på torsdag

Onsdag var det sørvest og regn i Lyngen. Temperaturen var opp mot 7-8 grader på det meste, men mot kvelden kaldere og nedbøren gikk over til sludd og snø.

Fjellvær, 25.03.2021

10-13 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Gradvis minkende vind utover dagen.

Fjellvær, 26.03.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -14 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS