Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 16.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samlear seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

OPPDATERT søndag kl. 08:30: Mye snø i løpet av natten og vind opptil kuling fra varierende retning fører til at det bygger seg opp ferske fokksnøflak i flere leheng. Noen naturlig utløste skred kan forventes. Husk også at fokksnøen dannet under de siste dagene også trenger noe tid på å stabilisere seg. Det kan fortsatt være lett å løse ut skred for en skiløper, og det er lettest der flakene er myke og/eller tynne. Skred utløst i fokksnøen kan bli store. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget, kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fra tirsdag har vinden stått på og flyttet mye snø inn i østvendte heng i høyden. I skogen og skjermede områder ligger det fortsatt mye ubunden snø. Onsdag fuktet mildværet snødekket opp til mildværsgrensa, som var på ca. 400 moh.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelige å påvirke den siste tiden siden de ligger under harde overliggende flak, men drønn i snøen tidligere i uken viser at laget er der og er mulig å påvirke noen steder. I skogen er det ikke flak over. Overflaterim kan også ha føyket ned og blitt et problem.

Det er automatisk detektert flere middels store til store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

I Lavangsdalen meldes det om ca 40 cm nysnø de siste dagene.

Fjellvær, 15.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 16.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til søndag. Frisk bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -11 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør sør i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS