Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 16.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med tørre nysnøflak i høyden. I lavlandet kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Våt løs snø kan løsne av seg selv i bratte heng. Faren vil være størst der det kommer mest nedbør. Husk at også små skred kan gi konsekvenser nær terrengfeller. Om stabiliteten i gamle svake lag har blitt svekka tilstrekkelig av fukt og varme de siste dagene, kan det gå flakskred og skred kan bli store, men dette antas å være mindre sannsynlig. Synkende temperaturer utover dagen gjør at det kan legge seg opp noen nysnøflak i høyden. Disse vil stabiliseres raskt, men helt ferske flak kan være lette å løse ut.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 15.05.2022

Regn og stigende temperaturer den siste uka har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av nysnø og fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Utviklingen og egenskapene har variert, men de fleste steder har kornene vært små og laget har ikke utgjort et tydelig skredproblem.

De siste dagene har det blitt observert mange små til middels store løssnøskred i regionen. Flest skred er observert i sørlig og vestlig sektor.

Fjellvær, 15.05.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 16.05.2022

9 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til mandag. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Snøgrensen synker til havnivå i løpet av formiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS