Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 21.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det kan vere lett å løyse ut skred i bratt terreng med våt snø, og i enkelte delar av regionen kan det finnast vedvarande svake lag. Hald avstand til skavlar.

Skredfarevurdering

Skredfaren varierer i regionen. Generelt gjer skya vêr gjer at sannsynet for naturleg utløyste skred bli mindre, men skred kan framleis løysast ut ved ferdsel i bratte fjellsider der snøen held seg våt. Dette gjeld særleg der det ikkje blir nattefrost og om sola eventuelt skulle komme fram. I enkelte områder verkar det som at vedvarande svake lag har utvikla seg under fokksnøflak frå tidlegare i veka, og på slike stader bør ein unngå skredterreng sidan det kan gå store flakskred som kan løysast ut direkte eller frå avstand. Hald god avstand til skavlar.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I starten av veka snødde og blåste det i fjellet, og i ettertid har vore sol og mildvêr. Snøoverflata vil difor variere. Der det er plussgrader og sola får tak vil det vere fuktig eller våt snø, medan det vil vere skare der det er skugge og minusgrader. På dei høgaste fjella kan det i nordvendte fjellsider vere tørr snø.

Med klarvêr, utstråling og minusgrader om natta har vore tilhøve for danning av kantkorn høgt i snødekket og skredaktivitet kan tyde på at dette har skjedd i enkelte områder.

Den siste veka har det gått mange våte skred av variererande storleik. Det har også gått nokre flakskred og vore skavlbrot.

I sørvendte sider er det lite snø under 150 moh.

Fjellvær, 20.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -8 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Skyer til utover dagen

Fjellvær, 21.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. 0 °C til 6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS