Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 08.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Unngå i områder med fersk fokksnø. Det finnes også svake lag dypere i snødekket.

Skredfarevurdering

Fortsatt kraftig vind fører til at det vil flyttes mer snø inn i leområder. Mens vinden flytter på snøen kan det være svært lett å løse ut skred.

Det finnes også vedvarende svake lag dypere i snødekket som har stor utbredelse, men det er stor variasjon i hvor lett det er å påvirke de svake lagene. Generelt er det mest sannsynlig å løse ut skred der fokksnøen er myk eller tynn, men enkelte steder kan man påvirke svake lag også der overliggende fokksnø er hard. Skred kan fjernutløses og bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 7. januar 2023

De tre første dagene i året kom det en del nysnø. Tirsdag formiddag ble det observert 25 cm nysnø siste døgn ved Lyngseidet. Før dette snøfallet var snødekket preget av kraftig vind fra sør.

Tidlig i desember ble kantkorn dannet etter langvarig klarvær, og dette ligger nå som vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse lagene har ført til fjernutløsing av skred og faretegn som skytende sprekker og kraftige drønn. Etter kraftig vind i romjula ligger vedvarende svake lag under hard fokksnø mange steder. Onsdag og torsdag ble det observert mange drønn ved Blåfjellet, lengst vest i regionen.

Torsdag det ble observert et middels stort skred på Blåtinden i Balsfjord, sannsynligvis fjernutløst. Fredag ble det observert et middels stort skred ved Bjørndalstindan i Sør-Lenangen.

Det er observert kraftig snøfokk langs fjelltoppene i Nord-Lenangen.

Fjellvær

Lørdag 7. januar 2023

Oppholdsvær. Sterk kuling fra sørøst. -21 °C til -9 °C på 1100 moh. Klarvær.

Søndag 8. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sørøst. -19 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS