Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 25.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Betydelig skredfare. Naturlig utløste skred kan forekomme. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Onsdag vil snøbyger og noe vind fortsatt danne ferske fokksnøflak i fjellet. Der det har blåst inn mest snø kan enkelte middels store skred løsne av seg selv. Det skal mer til å påvirke vedvarende svakt lag som finnes dypere i snødekket, men klarer man å påvirke dette laget (f.eks. ved at det løsner mindre skred i fokksnøen) kan skredene bli større.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 24. januar 2023

Mildværet søndag fuktet snødekket høyt til fjells. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak mange steder.
Inntil denne uken har store områder i fjellet har vært avblåst med bare rabber og mye stein, og det har særlig vært lite snø på østsiden av Lyngehalvøya.

Etter flere runder med kraftig vind de siste ukene ligger vedvarende svake lag av kantkorn dannet i november/desember, stort sett under hard fokksnø og nær bakken. Enkelte store skred mandag og tirsdag kan bety at mildværet har aktivert svake lag nær bakken noen steder.

Mandag og tirsdag har det vært en skredsyklus der det har gått enkelte store naturlig utløste skred i kjente skredbaner i regionen.

Fjellvær

Tirsdag 24. januar 2023

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 25. januar 2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS