Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 03.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø. Enkelte steder kan også et svakt lag av kantkorn ved bakken påvirkes.

Skredfarevurdering

Situasjonen er kompleks, selv om skredfaren er 2-moderat.

Enkelte steder kan det være mulig å løse ut store skred i fokksnøen som la seg i helgen. Stabilisering av den ferske fokksnøen er muligens forsinket på grunn av kantkorndannelse rett under fokksnøen. Unngå derfor områder med fersk fokksnø.

Enkelte steder er det fortsatt mulig å påvirke vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket, og skredene kan bli store. Fjernutløsning på dette laget er mulig. Det er vanskelig å vite hvor problemet er, men vær spesielt oppmerksom i overgang mellom tykt og tynt snødekke og over kuler.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 2. februar 2023

Forrige fredag gikk ett nytt mildvær forbi regionen med regn til godt over tregrensa. Temperaturen har deretter sunket igjen og dannet skarelag i toppen av snødekket flere steder. Snøvær lørdag og natt til søndag har dannet myke ferske fokksnøflak over skarelaget i leheng i høyden. I skogen og i skjermede vindbeskyttede formasjoner ligger det 10-30 cm løs snø. På fjellet er det fortsatt avblåst ned til skare på rygger o.l.

Etter flere runder med kraftig vind de siste ukene ligger vedvarende svake lag av kantkorn dannet i november/desember stort sett nær bakken under hard fokksnø. Enkelte store til svært store skred i helgen og denne uken tyder på at laget fortsatt kan påvirkes høyere til fjells.

Onsdag ble det fjernutløst et svært stort skred fra Rørnestind ved Lyngseidet. Forrige helg og i starten av uken ble det observert flere store skred. Naturlig skred ble observert på Pollfjellet, Kjosbreen og omkring Tromsdalstind. Det ble løst ut flere store skred i regionen med Daisybell på mandag.

Det er observert dannelse av overflaterim, og høy temperaturgradient gir god grobunn for kantkorndannelse høyt i snødekket der det tidligere har vært fuktig snø.

Fjellvær

Torsdag 2. februar 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -21 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 3. februar 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS