Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 09.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind og bygevær gir økende skredfare. Enkelte naturlig utløste skred kan løsne, særlig natt til torsdag.

Skredfarevurdering

Økende skredfare på grunn av snøbyger og økende vind fra onsdag kveld. Økende vind kan raskt flytte ny og gammel snø og danne ustabil fokksnø i leheng. Mens det snør og blåser som mest kan enkelte naturlig utløste skred forekomme, særlig natt til torsdag.

Selv om været roer seg i perioder av dagen, kan skiløper eller skuter løse ut skred der det nylig har blitt transport inn snø. Kulden gjør at stabiliseringen av snødekket kan ta noe tid.

Bygevær vil gi lokale variasjoner i nysnømengde og vind, og dermed lokale variasjoner i skredfare. Skredfaren ventes å være størst nord i regionen hvor det ventes mest nysnø og vind.

Enkelte steder finnes vedvarende svake lag i snødekket. Om slike lag blir påvirka kan skred bli større enn om slike lag er fraværende. Skred kan også løses ut fra avstand. Det er usikkerhet knyttet til hvor dette laget finnes og hvor lett det er å påvirke laget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 8. mars 2023

I helga kom det mye snø og tidvis vært litt vind. Mandag natt og formiddag kom det særlig mye nord på Lyngenhalvøya og vestre del av regionen. I skogen og i skjerma terrengformasjoner finnes det ubunden snø, mens det på vindutsatte steder er fokksnø av ulik hardhet i flere himmelretninger.

Under snøen fra forrige uke er det observert stedvis små kantkorn rundt skare over tregrensen. Mest utbredt er det trolig størst i skjerma terrengformasjoner, særlig mot sør og øst, men det kan også finnes i andre himmelretninger. Få observasjoner høyt til fjells gir mer usikkerhet om snødekket der.

Under været natt til mandag og mandag formiddag ble det registrert noen skred av skreddeteksjonsanlegg i Holmbuktura og i Lavangsdalen. Tirsdag ble det registrert avsetninger etter middels stort skred ved Breivikeidet.

Perioder med kulde den siste tiden har gitt litt rim i overflaten.

Fjellvær

Onsdag 8. mars 2023

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -22 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 9. mars 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra vest. -17 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Usikkert værvarsel.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS