Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 05.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Soloppvarming kan føre til naturlig utløste skred. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Der snødekket er tørt, kan det finnes et nyutviklet kantkornlag under snøen som kom forrige uke. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet. Utbredelsen av dette skredproblemet er usikkert, men tilstedeværelse av kantkorn i nysnøen eller rundt skare, vil gjøre at stabiliseringsprosessen i noen heng tar lengre tid og at skredproblemet vedvarer. En forsiktig tilnærming til skredterreng anbefales. Solinnstråling gjør at våte løssnøskred vil løsne av seg selv. Våte flakskred og skavelbrekk kan også forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye solen får varmet på dagen. Mest utsatte himmelretninger følger sola. Det anbefales god avstand til utløpssoner for både skred og skavler.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Forrige uke kom det stedvis 30-50 cm nysnø i fjellet som la seg over smelteomvandlet snø etter mildværet i midten av april. Mindre nysnø i indre strøk. Torsdag og fredag var det en del vind fra NV, så mye av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i myke fokksnøflak. I sørvendte fjellsider er snøoverflaten solpåvirket.

Det er observert et svært stort skred på Kågen og drønn i snødekket flere steder i regionen. Dette tyder på at det finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget. Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn nær bakken over ca. 700 moh, men dette er svært vanskelig å påvirke.

Søndag ble det observert et stort skred på Kågen som sannsynligvis er naturlig utløst. Mandag er det observert et stort skred i sørøstvendt side på Trolltind på Arnøya som trolig også har gått i slutten av forrige uke. I tillegg er det flere observasjoner av middels store flakskred som har gått i nysnøen de siste dagene.

Soloppvarming om dagen og nattefrost med utstråling om natten kan bidra til videre utvikling av kantkorn høyt i snødekket. Mandag er det observert rim/små kantkorn i overflaten over ca. 800 moh, og disse kan utgjøre et nytt problem om de får snø eller føyke ned fremover.

Fjellvær, 04.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Klarvær. Av og til frisk bris utsatte steder.

Fjellvær, 05.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -17 °C til -4 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS