Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land fredag 31.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Flere svake lag med kantkorn kan påvirkes der snødekket er tynt eller mykt. Skred som løsner kan bli store. Små fokksnøflak kan dannes med vinden.

Skredfarevurdering

Hovedproblemet er vedvarende svake lag i snødekket.
Drønn og skytende sprekker er tydelige tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt.

De fleste stedene er de svake lagene vanskelig å påvirke. Sannsynligheten for å løse ut skred er større med en skuter enn som skiløper pga større tyngde.

Nysnøen fra torsdag kan danne små fokksnøflak som legger seg over svake lag fra tidligere.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

Det har kommet et par centimeter med relativt lite vind det siste døgnet. Under er snødekket i stort sett hardt og vindpåvirket i alle himmelretninger. Det er generelt lite snø i terrenget.

Klarvær og kalde forhold har ført til utvikling av kantkorn høyt i snødekket.

Det finnes flere kantkornlag rundt skarelag nede i snøen og langs bakken. Disse lagene er stort sett vanskelig å påvirke men særlig med har vist sporadiske tegn til at det er mulig å påvirke.

Fjellvær, 30.03.2023

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -16 °C til -9 °C på 700 moh. Skyet. Midt på dagen vestlig opp i frisk bris.

Fjellvær, 31.03.2023

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra sørøst. -20 °C til -14 °C på 700 moh. Skyet. Varierende vindretning.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS