Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 27.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i leområder med ferske fokksnøflak i høyden. Solskinn gir fare for naturlig utløste våte løssnøskred. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Når været klarner opp utover dagen øker faren for våte løssnøskred i lavlandet. Sørhellinger som får mye solinnstråling er mest utsatt. Nattefrost vil ha en stabiliserende effekt på våt eller fuktig snø. På høyfjellet er relativt mild temperatur, lite vind og oppholdsvær gunstig for stabilisering av fokksnøen fra forrige uke, men det kan fremdeles være mulig for en skiløper å løse ut skred i noen få heng. Vær oppmerksom på at glideskred kan løsne i områder med mye svaberg. Husk at det er svært vanskelig å forutse når det går glideskred. Se etter glidesprekker. Det er store skavler på fjelltoppene i år. Vær derfor varsom om du ferdes ved fjelltopper, rygger og egger. Skavlebrekk kan utløse skred i underliggende terreng.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom en del nysnø i regionen torsdag til søndag morgen. Nysnøen er fuktig i lavlandet, men i høyden er den antagelig tørr. Vind fra nord har ført til vindtransport av snø inn i sørvendte leområder. Fokksnøen ligger mange steder over et hardt lag med smelte-fryse skare. Mildvær i starten av forrige uke gav smelteomvandlet og tilnærmet homogent snødekke opp til omtrent 600 moh. Snøoverflaten var videre fuktig opp til 1000 moh.

I høyden finnes det vedvarende svake lag med kantkorn som ble dannet tidligere i vinter. Observasjoner tilsier at dette ikke er å anse som skredproblem for øyeblikket, men ved mildvær eller mye regn kan dette laget bli aktivt.

Det var i starten av forrige uke observert flere store glideskred og glidesprekker i Efjordenområdet.

I regionen har det mange steder dannet seg store skavler på topprygger. Det er generelt mye snø i fjellet.

Fjellvær, 26.04.2020

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 27.04.2020

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nord. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Klarvær. Klarner utover dagen

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS