Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 09.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold i høyden. Nysnøflak i fjellet kan være ustabile, særlig der de ligger på vedvarende svake lag av kantkorn.

Skredfarevurdering

Oppdatert søndag morgen: Snø og vind i helgen har lagt opp nysnøflak av varierende hardhet i leområder. Der hvor det har kommet og kommer mest snø kan det være lett å løse ut skred i nysnøen. NB! Vær ekstra obs på at det enkelte steder, særlig i nordvendt terreng høyt til fjells, kan ligge et lag av rimkrystaller eller overlatekantkorn like under den nyeste snøen. Her kan det være svært lett å løse ut skred. Oppsummert så må du derfor være obs på at du kan løse ut flak av vindtransportert snø der hvor vinden har lagt igjen ferske flak, men også der mindre ferske flak kan ligge på vedvarende svake lag. I fjellet er det også fortsatt vinterlig lagdeling i det gamle snødekket, men vedvarende svake lag langer ned i snødekket er i utgangspunktet vanskelig å påvirke.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lett snøvær i helgen fører til påfyll av snø. I solutsatte sider vil nysnøen legge seg over smelteomvandlet og gjennfrosset hard snø, mens det i nordvendt terreng har vært løsere snø i overflaten før siste snøfall. Noe av denne løsere snøen som lørdagens snø legger seg over kan være rimkrystaller og overflatekantkorn.

Det finnes kantkorn i overgangen mellom gammel skare og fokksnø høyt i snødekket. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

På lørdag ble det observert ferske sprekker på Litletind.

Fjellvær, 08.05.2021

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 09.05.2021

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS