Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 07.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Det har kommet unormalt store snømengder. Unngå leområder med fersk fokksnø til denne har stabilisert seg.

Skredfarevurdering

Kulda gjør at stabiliseringen tar tid. Skred kan løses ut både i fokksnø og på vedvarende svake lag. Fokksnø finnes nå i de fleste himmelretninger etter skiftende vind og svært store snømengder siste dager. Det er lettest å løse ut skred i skoggrensen og der fokksnøen er myk. I fjellet kan fokksnøen også ligge på hard skare og skli lett ut. Det er usikkert hvor aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn/rim er nå. Antagelig vil laget være dypt begravd under snømengdene som kom onsdag-torsdag og dermed være vanskelig å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I fjellet har det lagt seg fokksnø over det gamle vindpåvirkede snødekket. Snøen varierer i hardhet etter hvordan vinden har tatt. Under skoggrensen er snøen for det meste løs og det er svært mye av den etter kraftig snøvær onsdag-torsdag.

Over 400 moh finnes det vedvarende svake lag med kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Observasjoner fra naboregioner tyder på at dette laget nå er aktivt og kan være lett å påvirke. Det er også observert kantkorn under utvikling under fokksnø høyt i snødekket, men det er foreløpig ikke et bekreftet skredproblem. Det kan stedvis finnes rimkrystaller som har snødd ned.

Det ble observert ett naturlig utløst str 1 skred ved Fagernesfjellet i Narvik onsdag kveld under snøværet. Søndag gikk det flere skred i nordvestlig himmelretning samme sted.

Onsdag kveld meldes det om skytende sprekker og kraftig snøvær både i Narvik og i Skjomen sør for Narvik. Det meldes opp mot 60cm nysnø lokalt i Ramsund.

Fjellvær, 06.01.2022

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -19 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør først på dagen.

Fjellvær, 07.01.2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -26 °C til -13 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS