Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 05.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er utfordrende for deg som skal til fjells å vurdere skredfaren når du er på tur. Det kan være lett å løse ut skred på vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Det er fremdeles all grunn til aktsom ferdsel i fjellet.

Litt vind vil flytte på løs og tilgjengelig nysnø, og i enkelte leområder kan det samle seg vindtransportert snø. Det kan være mulig å løse ut skred i den vindtransporterte snøen. Vindtransportert snø fra helgen er i ferd med å stabilisere seg. Dette vil også føre til at flakene over kantkornlaget blir mer bærende og det vil være færre områder der det er lett å løse ut skred. Imidlertid gir kaldt og klart vær gode vekstforhold for svake lag i snøen og med hardere flak over, kan skredene bli store. Situasjonen er utfordrende for deg som skal til fjells, for det er vanskelig å vurdere hvor du kan løse ut skred og hvor du ikke klarer å påvirke det svake laget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 4. april 2022

Det kom 15-30 cm nysnø med vind fra vest i løpet av helgen. Snødekket er varierende fra lommer med myk nysnø til hard vindpåvirket snø på mer utsatte steder.

I overgangen mellom skare og tørr nysnø er det observert et lag av kantkorn.

Lørdag og søndag ble det observert flere skred i regionen. Både naturlig utløste og personutløste skred.

Fjellvær

Mandag 4. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kan hende østlig frisk bris utstate steder.

Tirsdag 5. april 2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra øst, endring til frisk bris fra nordøst om formiddagen. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt minkende vind om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS