Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 08.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Skredproblemet endres ikke i det kalde været og er knyttet til ferske fokksnøflak. Den ustabile fokksnøen vil være lett å påvirke og kan gi middels store skred (str. 2). I noen få heng kan skredene bli store (str. 3). Fjernutløsning kan ikke utelukkes hvis fokksnøen ligger på rim eller kantkorn. Det er mulig å påvirke svakt lag av kantkorn i det gamle snødekket, spesielt der snødekket er tynt, for eksempel ut mot rygger og konvekser. Skredfaren er i stor grad knyttet til vind de siste dagene, og i områder som ikke har fått vind av betydning vil problemet være mindre.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sist helg kom det over en halv meter nysnø med lite vind. Det snødde til havnivå med like store nysnømengder på kysten som lengre inn i regionen. Den nye snøen ligger på en blanding av harde eller mykere flak. Noen steder også på overflatekantkorn. Vinden på torsdag har bundet snøen i flak av ulik hardhet, men det antas fortsatt å være ubunden snø i skjermede formasjoner. Det er mange steder fortsatt lite såle i terrenget og stein kan være dekket av lett snø.

Det finnes kantkornlag i snødekket med stor utbredelse. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensen opp til ca 800 moh. I lune formasjoner kan kantkorn finnes opp mot fjelltopphøyde. Laget er mange steder tykt og vanskelig å påvirke. Men det kan også være tynt og bryte lett. Vær spesielt oppmerksom ut mot tynt snødekke.

Stedvis vind og snøfokk i fjellet søndag, men store lokale forskjeller. Rim og kantkorn ligger i overflata over store områder og noen steder kan dette ha føyket ned de siste dagene.

Fjellvær, 07.02.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -18 °C til -12 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 08.02.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -19 °C til -13 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS