Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 09.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Skredproblemet endres ikke i det kalde været og er knyttet til fokksnøflak dannet de siste dagene. Den ustabile fokksnøen vil være lett å påvirke og kan gi middels store skred (str. 2). I noen få heng kan skredene bli store (str. 3). Fjernutløsning kan ikke utelukkes hvis fokksnøen ligger på rim eller kantkorn. Det er mulig å påvirke svakt lag av kantkorn i det gamle snødekket, spesielt der snødekket er tynt, for eksempel ut mot rygger og konvekser. Skredfaren er i stor grad knyttet til vind de siste dagene, og i områder som ikke har fått vind av betydning vil problemet være mindre.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Forrige helg kom det over en halv meter nysnø med lite vind. Det snødde til havnivå med like store nysnømengder på kysten som lengre inn i regionen. Den nye snøen ligger på en blanding av harde eller mykere flak. Noen steder også på overflatekantkorn. Vind de siste dagene har bundet snøen i flak av ulik hardhet, men det er fortsatt løs snø i mange skjermede formasjoner.

Det finnes kantkornlag i det gamle snødekket med stor utbredelse som er vanskelig å påvirke. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensen opp til ca 800 moh. I lune formasjoner kan kantkorn finnes opp mot fjelltopphøyde.

Den siste snøen er stedvis omdanna til kantkorn med rim på overflata. Noen steder kan dette ha føyket ned de siste dagene.

Fjellvær, 08.02.2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -19 °C til -13 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 09.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -18 °C til -11 °C på 1400 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS