Snøskredvarsel for region Romsdal torsdag 11.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Unngå leområder med fokksnø. Enkelte steder ligger fokksnøen på et vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Skredproblemet er knyttet til ustabil fokksnøflak som legger seg over et vedvarende svakt lag av kantkorn. Skredfaren er i stor grad knyttet til vindtransport av snø. I områder som ikke har fått vind av betydning vil dette problemet være mindre eller fraværende og skredfaren lavere. Det er også mulig å påvirke et vedvarende svakt lag dypere i snødekket, spesielt der snødekket er tynt, for eksempel ut mot rygger og konvekser.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Noen cm nysnø onsdag. Det er over en uke siden siste store snøfall. Snøoverflata er løs fra kantkorn som er dannet i det kalde været og snø fra siste snøfall der vinden ikke har tatt. Der vinden har tatt er det flak av ulik hardhet.

Det er nå to svake lag av betydning. Kantkornlaget i overflata som stedvis er dekket av innblåst fokksnø er det mest kritiske, mens dypere i snødekket er det annet kantkornlag med stor utbredelse som nå er vanskelig å påvirke. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensen opp til ca 800 moh. I lune formasjoner kan kantkorn finnes opp mot fjelltopphøyde.

Den siste snøen er stedvis omdanna til kantkorn med rim på overflata. Noen steder kan dette ha føyket ned de siste dagene.

Fjellvær, 10.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -24 °C til -11 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarner opp om kvelden

Fjellvær, 11.02.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -23 °C til -14 °C på 1400 moh. Klarvær. Store lokale variasjoner i vindstyrke

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS