Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 14.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vind har lagt opp fokksnø som stedvis ligger på vedvarende svakt lag av kantkorn.

Skredfarevurdering

OPPDATERT søndag kl 10:30: Det har blitt observert mange skikjørerutløste skred i løpet av lørdagen generelt på Nordvestlandet. Skredproblemet er oppdatert til å ha større utbredelse og gjelde alle himmelretninger. Skredfaren er i hovedsak knyttet til områder der det er dannet fokksnøflak, disse ligger over et svakt lag av kantkorn og kan finnes i de fleste himmelretninger. I områder med lite vindpåvirkning er skredproblemet mindre eller fraværende. Det er fremdeles også mulig å påvirke et svakt lag av kantkorn dypere i det eldre snødekket, spesielt der snødekket er tynt som ut mot rygger og konvekser. Men dette er vanskeligere å påvirke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten består av fokksnøflak av ulik hardhet der vinden har tatt, mens det i skjerma terreng og i skogen ligger ubunden tørr snø. Kaldt og stabilt vær har dannet kantkorn i overflaten mange steder.

Det er to relevante svake lag. Det ene er et kantkornlag i overflaten som stedvis er dekket av innblåst fokksnø. Dette er det mest kritiske. Det andre er et vedvarende svakt lag med kantkorn dypere i snødekket som nå er vanskelig å påvirke. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensa og opp til ca 800 moh. I skjerma formasjoner kan kantkorn finnes til fjelltopphøyde.

Fjellvær, 13.02.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest. -21 °C til -11 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 14.02.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -10 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS