Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 14.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vind har lagt opp fokksnø som stedvis ligger på vedvarende svakt lag av kantkorn.

Skredfarevurdering

OPPDATERT søndag kl 10:30: Det har blitt observert mange skikjørerutløste skred i løpet av lørdagen generelt på Nordvestlandet. Skredproblemet er oppdatert til å ha større utbredelse og gjelde alle himmelretninger. Skredfaren er i hovedsak knyttet til områder der det er dannet fokksnøflak, disse ligger over et svakt lag av kantkorn og kan finnes i de fleste himmelretninger. I områder med lite vindpåvirkning er skredproblemet mindre eller fraværende. Det er fremdeles også mulig å påvirke et svakt lag av kantkorn dypere i det eldre snødekket, spesielt der snødekket er tynt som ut mot rygger og konvekser. Men dette er vanskeligere å påvirke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten består av fokksnøflak av ulik hardhet der vinden har tatt, mens det i skjerma terreng og i skogen ligger ubunden tørr snø. Kaldt og stabilt vær har dannet kantkorn i overflaten mange steder.

Det er to relevante svake lag. Det ene er et kantkornlag i overflaten som stedvis er dekket av innblåst fokksnø. Dette er det mest kritiske. Det andre er et vedvarende svakt lag med kantkorn dypere i snødekket som nå er vanskelig å påvirke. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensa og opp til ca 800 moh. I skjerma formasjoner kan kantkorn finnes til fjelltopphøyde.

Fjellvær, 13.02.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest. -21 °C til -11 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 14.02.2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -10 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS