Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 19.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred i leheng. Vær svært varsom der vinden har flyttet snøen og dannet flak. Fokksnø har lagt seg over et vedvarende svakt lag av kantkornet snø. Fjernutløsning er sannsynlig. Vedvarende svake lag stabiliseres sakte så det er all grunn til å være forsiktig. Det oppfordres til svært konservative veivalg. Temperaturstigning vil svekke snødekket og kan gi naturlig utløste flakskred i fjellet og våte skred i lavereliggende områder som har nok snø. Særlig hvis solen ligger på.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Kraftig vind fra sørøst har blåst vekk snøen fra rygger, skar og topper og dannet ustabile fokksnøflak i mange himmelretninger. Fokksnøflakene varierer i størrelse og hardhet avhengig av hvordan vinden har tatt.

Kuldeperioden i begynnelsen av februar har ført til flere vedvarende svake lag av kantkornet snø i snødekket. Det er i øyeblikket lettest å løse ut skred der det ligger kantkornet snø rett under fokksnøen. Det finnes også kantkornlag dypere i snødekket som kan påvirkes ved stor tilleggsbelastning.

Sol og mildvær etter helga har påvirket snøoverflaten og skapt skarelag/fuktig snø i lavereliggende områder og i bratte solhellinger. Snødekket er generelt tynt for årstiden.

Fjellvær, 18.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 19.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Sørøst stedvis stiv kuling natt til fredag.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS