Snøskredvarsel for region Romsdal lørdag 20.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Mildvær og nedbør kan gi store naturlig utløste skred. I leheng er det svært lett for en skikjører å løse ut skred. Unngå skredterreng!

Skredfarevurdering

Temperaturstigning og økende skredfare! Mildvær og nedbør vil ytterligere svekke et allerede svært svakt snødekke. I leheng med mye snø kan det gå store naturlig utløste skred. Det er svært lett å løse ut skred i leheng og også skred i små brattheng kan begrave en skikjører. Etter mye vind fra sørøst har nordvestlige heng mest snø og kan dermed gi størst skred. Der det regner på snø kan det gå våte skred. Unngå skredterreng!

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Kraftig vind fra sørøst og sør har blåst vekk snøen fra rygger, skar og topper og dannet ustabile fokksnøflak i leheng mot vest og nord. Fokksnøflakene varierer i størrelse og hardhet avhengig av hvordan vinden har tatt. Losider er generelt vindbanket. Snødekket er generelt tynt for årstiden.

Kuldeperioden i begynnelsen av februar har ført til flere vedvarende svake lag av kantkornet snø i snødekket. Det er i øyeblikket lettest å løse ut skred der det ligger kantkornet snø rett under fokksnøen. Det finnes også kantkornlag dypere i snødekket som kan påvirkes ved stor tilleggsbelastning.

Observasjoner tyder på at det er svært lett å løse ut skred i leheng og fjernutløsning er sannsynlig.

Fjellvær, 19.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Sørøst stedvis stiv kuling natt til fredag.

Fjellvær, 20.02.2021

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Sørlig liten kuling utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS