Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 22.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Store skred kan gå når svake lag i snødekket blir gjennomfuktet. Naturlig utløste skred og fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Oppdatert søndag: Mildvær og vind har gjort sitt for å stabilisere snødekket men i leheng kan det fortsatt være lett å løse ut skred noen steder og her vil fjernutløsning være mulig. Sprekker og drønn er tydelige faretegn. Unngå skredterreng i lesider!
Noe nedbør gjør at det kan dannes ferske nysnøflak i høyfjellet. Disse vil være lette å løse ut.
Når vann og varme trenger ned i snødekket vil dypere svake lag svekkes og det kan gå store naturlig utløste skred. Våte skred vil i større grad følge terrengformasjonene og de kan gå svært langt. Unngå bekkedaler og andre terrengfeller.
Vær obs på at skavler svekkes i de høye temperaturene.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Kraftig vind fra sørøst og sør har blåst vekk snøen fra rygger, skar og topper og dannet fokksnøflak i leheng mot vest og nord. Mildvær og vind har gjort at losider nå har bærende snødekke og det er lite løs snø tilgjengelig. I lavere deler er snøen våt. Snødekket er generelt tynt for årstiden.

Kuldeperioden i begynnelsen av året har ført til flere vedvarende svake lag av kantkornet snø i snødekket. Disse vil nå svekkes av mildværet.
I lavere strøk har disse blitt stabilisert men i høyfjellet vil det ta noe tid før kantkorn blir omdannet til mer stabile krystallformer.

Fjellvær, 21.02.2021

2-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.02.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS