Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 23.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Skredfaren varierer gjennom døgnet. Vær varsom i leheng i høyfjellet. Der snøen er fuktig kan man løse ut våte flakskred.

Skredfarevurdering

Noen steder kan det fortsatt være lett å løse ut våte flakskred men mildvær og vind har gjort sitt for å stabilisere snødekket. Våte løssnøskred kan løsne av seg selv i bratt terreng der sola får tak. Litt forinkelse i snøen gjør at når varmen trenger ned i snødekket vil den svekke dypere svake lag og det kan gå naturlig utløste skred noen få steder. Det er vanskelig å forutsi når naturlig utløste skred går. Vær obs på at skavler svekkes i de høye temperaturene.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Kraftig vind fra sørøst og sør har blåst vekk snøen fra rygger, skar og topper og dannet fokksnøflak i leheng mot vest og nord. Mildvær og vind har gjort at losider nå har bærende snødekke og det er lite løs snø tilgjengelig. I lavere deler er snøen våt og og det er råtten snø skogen. Snødekket er generelt tynt for årstiden.

Kuldeperioden i begynnelsen av året har ført til flere vedvarende svake lag av kantkornet snø i snødekket. Disse vil nå svekkes av mildværet. I lavere strøk har disse blitt stabilisert men i høyfjellet vil det ta noe tid før kantkorn blir omdannet til mer stabile krystallformer.

Observert mange våte løssnøskred som følge av soloppvarming søndag. Også enkelte våte flakskred.

Fjellvær, 22.02.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.02.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -5 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør hovedsaklig natt til tirsdag.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS