Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten fredag 31.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.
  • Størst fare til og med fredag ettermiddag

Skredfarevurdering

Betydelig skredfare opprettholdes så lenge vinden er sterk nok til å transportere snøen og danne ferske fokksnøflak. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme på formiddagen. Utover ettermiddagen når vinden roer seg vil fare for naturlig utløst skred avtar, men fokksnøflak kan fortsatt være svært lett å løse ut som skikjører der det har lagt seg opp på svake lag av kantkorn nær overflaten som ble dannet under oppholdsvær i starten av uken.

Sola utover ettermiddagen kan gjøre at små skred løsner av seg selv i bratt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

Litt nysnø under torsdag har kommet i forbindelse med sterk vind fra nord og det er store lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.
Før siste snøfall var snøoverflate påvirket av vinden i ulike grad over skoggrensen og det fantes solskare i noen bratte sørvendt heng.

Under dagsferske nysnø er det lommer med næroverflate kantkorn som har blitt dannet under kulde i starten av uken. Dypere i snødekke finnes eldre svake lag av kantkorn som har vært beregnet som svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 30.03.2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om kvelden. -17 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS