Snøskredvarsel for region Salten tirsdag 04.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder der et vedvarende svakt lag kan ligge under nysnø eller fokksnø. Økende vind på ettermiddagen fører til snøtransport og økende skredfare.

Skredfarevurdering

Økende vind utover ettermiddagen vil føre til snøtransport og dannelse av ustabile fokksnøflak. Dette gjelder hovedsakelig i høyden hvor snødekket er kaldere. Det forventes mest snøtransport i de deler av regionen hvor det kom mest snø i helga. Det kan finnes et nyutviklet kantkornlag i overgangen mellom gammel skare og nyere snø. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke dette laget av en enkelt skiløper. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli store. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av problemet i regionen. Økende temperatur ut på dagen vil svekke bindingene i den øverste delen av snødekke og våte skred kan løsne av seg selv der snødekket er vått.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Bygevær de siste dagene har gitt store lokale variasjoner i nedbørsmengde og vindstyrke. I løpet av helga har det kommet opptil 10-15cm nysnø. Den gamle snødekket har blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger etter tidligere mildvær og regn høyt til fjells.

Det finnes observasjoner fra naboregion om et nyutviklet lag med kantkorn høyt i snødekke over ca. 600moh. Det er usikkerhet rundt utbredelsen av tilsvarende svakt lag i Salten, men det er ikke usannsynlig at tilsvarende svakt lag også kan finnes her. I høyfjellet over 800moh er det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Søndag gikk det et personutløst, middels stort skred ved Store Strandtinden. På lørdag gikk det et skred i nordvendt renneformasjon på Kjerringa.

Fjellvær, 03.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -17 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra øst om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS