Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre søndag 10.04.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Unngå alt skredterreng! Mye snø og kraftig vind gjør at det kan gå svært store naturlig utløste snøskred!

Skredfarevurdering

Svært mye nysnø på et veldig svakt snødekke kan gi svært store naturlig utløste skred. Skred kan gå langt og enkelte skred kan nå vei og bebyggelse. Det finnes overflaterim og kantkorn i snødekket, noe som forverrer situasjonen. Områder som ligger i le for nordvest og vestlig vind er mest utsatt, men skred kan ikke utelukkes i andre himmelretninger.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 9. april 2022

Forrige helg kom det rundt en halvmeter nysnø i fjellet. Under denne snøen ligger det et lag av kantkorn og rim som ble dannet i overflaten. På lørdag 9. kom det på nytt en god del snø sammen med til dels kraftig vind. Dette ligger nå først og fremst i leheng mot øst og sørøst.

Det finnes kantkorn og overflaterim rundt solskare i himmelretninger fra NV-V-S-Ø. Utbredelse i nordvendt terreng er usikker.
Vær oppmerksom på løs, blank snø rundt skarelag. Dette kan sannsynligvis være kantkorn eller rim.

Onsdag var det omfattende skredaktivitet i solsider på hele Sunnmøre. Det var både solutløste løssnøskred og flakskred som ofte gikk på kantkorn eller rim. Det gikk også flakskred i nordvestvendte sider, feks på Smørskredtind.

Fjellvær

Lørdag 9. april 2022

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Bygevær og usikker nedbørprognose.

Søndag 10. april 2022

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Liten kuling fra vest. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS