Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre torsdag 28.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Bygevær gir nysnøflak og fokksnø i fjellet, vær også obs på eventuelle kantkornlag i nordvente heng.

Skredfarevurdering

Lett bygevær med nedbør som snø gir fokksnøproblem over skoggrensen. Noen steder kan det være lett å løse ut skred. Det kan finnes kantkorn i overflaten i nordsider, og dersom nysnøen legger seg på dette kan det bli svært lett å løse ut skred. Der sola får tak innimellom bygene kan det gå små løssnøskred.

Husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snø ligger på sva. Glideskred kan gå selv om det nå blir kaldere. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 27. april 2022

Hele snødekket er påvirket av mildværet som var i påsken og uken etter påske. Over skoggrensen har det kommet noe snø som kan danne små isolerte flak.
I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø under nysnøen.

I Romsdal er det observert kantkorn i overflaten i nord, nordøst og nordvest. Dette kan også finnes i Sunnmøre. Når nysnøen legger seg oppå dette kan det dannes flak som er svært lette å løse ut. Det kan ikke utelukkes at dette finnes i flere himmelretninger.
Kantkornet som er dannet før påske er stabilisert de fleste steder.

Den 24. ble det observert et stort glideskred på Haukåsryggen.

Fjellvær

Onsdag 27. april 2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -12 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør hovedsakelig om kvelden.

Torsdag 28. april 2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -11 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS