Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 25.02.2021

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Mildvær og regn høyt til fjells gir økt fare for naturlige våte flakskred. Unngå bratt terreng! I høyfjellet vil fersk fokksnø være skredproblemet.

Skredfarevurdering

Torsdag fortsetter mildværet og det ventes fremdeles mye regn høyt til fjells. Det er en svært kompleks situasjon på grunn av flere svake lag av rim og kantkorn i snødekket. Snødekket er mange steder allerede fuktig etter regnværet som startet onsdag, og det ventes at det vil gå mange naturlig utløste skred i forbindelse med første gjennomfukting og svekkelse av vedvarende svake lag. På de høyeste fjelltoppene vil det fortsatt kunne legges opp ustabile fokksnøflak i leområder, og i de områdene som får mest snø kan det gå naturlig utløste tørre flakskred. Siden onsdag har det vært skiftende vindretning og skred kan derfor gå i mange himmelretninger. Hold deg unna alt av skredterreng!

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildværet som inntraff regionen onsdag gjør at snøoverflata for det meste er fuktig. Før dette var det kraftig vind fra sørøst og det ligger mye innblåst snø med varierende hardhet i leområder mot nord og vest. Rabber og utstikkende terreng er mange steder avblåst. I lavere strøk vil snømengdene variere avhengig av regnværet onsdag

Det finnes svake lag av rim og kantkorn med stor utbredelse under lag av fokksnø. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning i de vedvarende svake lagene. Enkelte steder bryter blokken sammen ved frigjøring eller ved svært liten belastning. Det finnes også svake lag av kantkorn rundt skarelag lenger ned i snødekket, og ved bakken.

Det har vært mange observasjoner av drønn og skytende sprekker den siste tiden. Tirsdag ble det meldt om massive drønn, samt skytende sprekker i området rundt Rana.

Fjellvær, 24.02.2021

32 mm i døgnet, opp mot 70 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.02.2021

35 mm i døgnet, opp mot 75 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -3 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS