Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 04.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme der fokksnøen legger seg over vedvarende svake lag i den gamle snøen.

Skredfarevurdering

Fortsatt bygevær med nysnø og vind vil danne ferske flak med fokksnø i leområder mot sørøst. Med kalde temperaturer trenger også gårsdagens fokksnø litt tid på å stabilisere seg, og det kan være lett for en skiløper å løse ut skred. Det finnes områder med vedvarende svake lag i fjellet. Disse er antagelig mest utbredt i indre strøk og høyt til fjells der helgens mildvær ikke har ødelagt lagene. Det ventes bygevær som vil gi store lokale variasjoner i været. De områdene som får mest nedbør og vind vil ha størst skredfare.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke tæret mildvær og regn godt på snødekket, og etterlot lite snø i lavlandet. Søndag var mildværsgrensen på ca 1100 moh. Mandag - onsdag var preget av bygevær og vind og det har nå kommet påfyll med nysnø nesten ned til havnivå. Det er likevel fortsatt lite snø for årstiden. På grunn av mye vindtransport er snøen fra tidligere i vinter ujevnt fordelt i terrenget.

Før mildværet satte inn i helgen var det et komplekst snødekke med flere vedvarende svake lag og skarelag. Det er usikkert hvor høyt opp de vedvarende svake lagene er ødelagt etter mildværet, men basert på værdata antar vi at det fortsatt er et skredproblem over ca 800 moh. De er trolig mest utbredt i indre strøk der det har vært litt kaldere temperaturer.

Onsdag formiddag er det snøbyger fra NV og minusgrader til havnivå.

Fjellvær, 03.03.2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær som kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vind.

Fjellvær, 04.03.2021

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra nord. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær som kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vind.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS