Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 12.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Soloppvarming av snøoverflaten gir økende risiko for våte løssnø- og flakskred. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Sol og stigende temperaturer fører til økt fare for naturlig utløste våte skred, særlig der nedbøren kom som snø tirsdag. Etter hvert som varmen og fuktigheten trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det løsne større, våte flakskred. Faren for glideskred og skavlebrudd øker med stigende temperaturer.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Milde dagtemperaturer, tidvis sol og nedbør som regn har fuktet opp snøoverflaten til godt over skoggrensen. Det begynner å bli barflekker, selv på de høyeste fjelltoppene. I skyggefulle partier over skoggrensen kan det være tørr snø under den fuktige overflaten. I skogen er snødekket gjennomfuktet.

Det finnes kantkorn i overgangen mellom gammel skare og fokksnø høyt i snødekket. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 11.05.2021

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 12.05.2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. 1 °C til 6 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i indre strøk

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS