Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 13.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Snødekket er fremdeles vått og ustabilt, og når vedvarende svake lag blir fuktige kan det gå store skred. Vær obs på faren for våte flakskred og glideskred.

Skredfarevurdering

Nedbør som regn og fortsatt milde temperaturer opprettholder faren for våte skred, som enten kan løsne av seg selv eller være lett å løse ut for en skikjører. Når varmen og fuktigheten trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det løsne større skred. Vær oppmerksom på faren for glideskred og skavlbrudd. Hold avstand til glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Varmt vær, nedbør som regn og sol har fuktet opp snøoverflaten til fjelltopphøyde. Det begynner å bli barflekker, selv på de høyeste fjelltoppene. I skyggefulle partier høyt til fjells kan det være tørr snø under den fuktige overflaten, men generelt begynner snøen å bli våt og smelteomvandlet og uten lagdeling i flere eksposisjoner og høydenivåer. Generelt er det mest snø i østvendte leområder.

Det finnes kantkorn i overgangen mellom gammel skare og fokksnø høyt i snødekket som er i ferd med å fuktes opp i øst-, sør og vestvendte heng. I nord og nordøstvendte fjellsider kan dette laget fremdeles være tørt. I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Tirsdag ble det observert en del små, våte skred i fjellene rundt Mo i Rana.

Fjellvær, 12.05.2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. 1 °C til 6 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i indre strøk

Fjellvær, 13.05.2021

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. 0 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS