Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 16.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Snødekket er vått og ustabilt, og når vedvarende svake lag blir fuktige kan det gå store skred. Vær obs på faren for våte flakskred og glideskred.

Skredfarevurdering

Høye temperaturer og fravær av nattefrost gjør snøoverflaten ustabil. Det vil være lett for en skiløper å løse ut våte skred i snøoverflaten. Vær varsom i bratt terreng. Etter hvert som varmen og fuktigheten trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det gå større, våte flakskred. Faren for glideskred og skavlbrudd øker med vedvarende mildvær.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er fuktig/våt helt til topps, men fortsatt tørr lagdeling i snødekket. Det er mildt i regionen, samt fravær av nattefrost og utstråling på grunn av overskyet vær. Snøgrensen kryper stadig oppover. Det er store variasjoner i hvor snøgrensen ligger i regionen, alt fra 50 moh til 400 moh. Lavest i indre deler og nordvendte sider. Generelt er det mest snø i østvendte leområder.

I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 15.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. 0 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 16.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. 0 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS