Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 10.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen.

Skredfarevurdering

Oppdatert mandag 10.01 kl 09:00: Skredstørrelsen er oppjustert til 3 - store, og utløsbarheten nedjustert til vanskelig å løse ut etter at det har kommet inn ferske observasjoner.

En skiløper kan med stor tilleggsbelastning løse ut skred på et vedvarende svakt lag av kantkorn eller i fokksnø som ligger over nedsnødd nysnø. Fokksnøproblemet er mest fremtredene i indre strøk av regionen og rundt Senja, der vinden har vært sterkere enn i sør, feks rundt Harstad.

Kantkornproblemet virker å ha størst utbredelse i og rundt skoggrensa og i terreng mot sør. Over skoggrensa er det usikkert hva slags utbredelse svake lag av kantkorn har. Trolig skal det foreløpig større tilleggsbelastning til for å løse ut skred over tregrensa.

Flere steder er det ubunden snø over den gamle snøpakka og liten skredfare.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 10. januar 2022

Sist uke har det kommet mye nysnø som fortsatt ligger ubundet en del steder, spesielt i skogen. Over tregrensa kan det fortsatt finnes ubundet snø og godt skiføre, men en vindøkning natt til lørdag kan ha dannet myke fokksnøflak noen få steder.

Et nedsnødd nysnølag som nå er omvandlet til kantkorn finnes i og rundt skoggrensa. Spesielt i området rundt Harstad har det vært observert faretegn og skredaktivitet knyttet til dette laget.
Over tregrensa finnes også et lag av kantkorn mellom den gamle snøpakka som har blitt påvirket av mildvær, og nysnøen som har kommet siden det. Observasjoner av dette laget viser foreløpig et problem under utvikling med små krystaller.

Natt til lørdag 8. januar blåste det 15 - 20 m/s på Kistefjell målestasjon.

Fjellvær

Søndag 9. januar 2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -20 °C til -8 °C på 700 moh. Klarvær.

Mandag 10. januar 2022

Oppholdsvær. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -19 °C til -9 °C på 700 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS