Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 11.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Naturlig utløste skred ventes i det varme været. Dype vedvarende svake lag kan igjen bli aktive. Skred kan bli store. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Fortsatt plussgrader til fjelltopphøyde vil svekke snødekket og opprettholder faren for naturlig utløste våte skred. Vedvarende svake lag fra tidligere i vinter, kan igjen aktiveres i varmen og gi enkelte større våte flakskred. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor ustabile disse gamle lagene er, men sannsynligvis vil problemet være størst i heng mot nord som er lite påvirket av sola tidligere. Våte løssnøskred kan løses ut av skiløper eller naturlig i bratte heng. Faren for glideskred og skavelbrudd øker og gjør det krevende å ferdes i høyfjellet med mange ulike problemer å ta hensyn til.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Solinnstråling og lave nattetemperaturer har gitt stor variasjon i snødekket avhengig av himmelretning og bratthet de siste ukene. Høye temperaturer og mangel på nattefrost fra mandag har fuktet fokksnøen i høyfjellet, men lagdeling ventes fortsatt å være intakt. Mot sør og i lavereliggende terreng er hele snødekket smelteomdannet. Snøgrensen kryper oppover og ligger nå på rundt 300-700 moh. Lavest i nordvendt terreng.

I det gamle snødekket ligger vedvarende svake lag som nå gradvis kan bli aktive når den overliggende snøen blir våt. Dybden på lagene og eventuelle overliggende skarelag kan gi ustabilitet til varierende tidspunkt. Kantkorn og rim som har ligget nært overflata blir raskt ødelagt av smeltevann som trenger ned i snødekket, men kan fortsatt være et problem i de høyeste nordvendte fjellsidene.

Det er observert mange små våte løssnøskred og noen glideskred rundt Åbittind mandag.

Observasjoner mandag forteller at snødekket er i ferd med å bli vått i alle himmelretninger, men smeltevann drenerer godt.

Fjellvær, 10.05.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -4 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 11.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. 0 °C til 7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis liten kuling i indre strøk først på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS