Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø fredag 31.03.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Store og enkelte svært store naturlige skred ventes løsne av seg selv. Skred kan løsne i sjeldne skredbaner og på nye steder, og nå langt ut i flatt terreng.

Skredfarevurdering

Snøfall og vind fortsetter å bygge på gårdagens flak. Fjernutløsing og skred som løsner av seg selv er sannsynlig, og skred kan bli store. Snøen kommer på en uvanlig vindretning, og skred kan løsne i sjeldne eller helt nye skredbaner. Det kan ikke utelukkes at skred når langt ut i flattere områder og påvirker infrastruktur og bebyggelse,.

Mest utsatt er østlige deler av regionen, her ventes det størst snømengder.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

På torsdagen er det kraftige snøbyger fra nord i regionen, og de har allerede lagt av noen cm nysnø på morgenen.

Kaldt klart vær den siste tiden har svekket øvre del av snødekket, og det er kantkorn av forskjellige størrelser enten nært eller på overflaten.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars finnes det lag med kantkorn. Generelt viser tester at det har begrenset evne til bruddforplantning, og det er ikke observert faretegn i tilknytning til dette laget i det siste.

Fjellvær, 30.03.2023

15 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordøst, endring til sterk kuling fra nord om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2023

16 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til fredag. Liten storm fra nord, endring til stiv kuling fra nord om kvelden. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS