Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 16.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samlear seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

OPPDATERT søndag kl. 08:30:
Mye snø i løpet av natten og vind opptil kuling fra varierende retning fører til at det bygger seg opp ferske fokksnøflak i flere leheng. Noen naturlig utløste skred kan forventes.
Husk også at fokksnøen dannet under de siste dagene også trenger noe tid på å stabilisere seg. Det kan fortsatt være lett å løse ut skred for en skiløper, og det er lettest der flakene er myke og/eller tynne. Skred utløst i fokksnøen kan bli store.

Selv om det skal en del til for å løse ut skred i vedvarende svake lag, kan vi ikke utelukke at skred i fokksnøen kan løse ut skred dypere i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 16. januar 2022

Fra tirsdag har vinden stått på snødekket og flyttet mye snø inn i østvendte heng. Nede i skogen og i mer skjermet terreng kan det fortsatt ligge noe løssnø.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyket lag. I tillegg finnes det nedføyket rim. Mange steder er disse lagene nå beskyttet av harde flak med overliggende snø.

Fredag ble det fjernutløst et middels stort skred på Lille Blåmann. Natt til lørdag gikk det et middels stort flakskred ved Snarbyeidet som tok med seg en kraftlinje.

Det ble observert et tykt lag med sprøhagl i overflaten på torsdag.

Fjellvær

Lørdag 15. januar 2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Liten kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -9 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Søndag 16. januar 2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til søndag. Liten kuling fra nordøst, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør sør i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS