Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 12.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Økende vind og snøfall gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket.

Skredfarevurdering

Fredag ventes økning og dreining i vind og endel nedbør. Dette vil kunne danne ustabile og ferske fokksnøflak i flere leheng. Disse vil stedvis ligge på vedvarende svake lag som leder til at det er lett å løse ut skred. Der det er mye snø kan skred bli store. Fjernutløsning av skred er også mulig og naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Det har vært snøbyger og endel vind den siste uka, med store lokale variasjoner i nysnømengde. Flere steder er nysnøen flyttet på av vinden og det er dannet ferske fokksnøflak. I Langfjorden er det observert svært mye løs snø i skogen, mens det ved Hammerfest er mer avblåst.

Skarelaget og det underliggende kantkornlaget finnes hovedsakelig i høydenivået 200-700 moh. Noen steder ligger det harde fokksnøflak over, slik at det er vanskelig å påvirke det svake laget.

Onsdag ble det observert små naturlig utløste skred ved E6 litt nord for Leirbotnvatnet og over skoggrensen på nordsiden av Mattisdalen ved Alta.

Fjellvær, 11.02.2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 12.02.2021

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -16 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS