Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark fredag 12.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Økende vind og snøfall gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket.

Skredfarevurdering

Fredag ventes økning og dreining i vind og endel nedbør. Dette vil kunne danne ustabile og ferske fokksnøflak i flere leheng. Disse vil stedvis ligge på vedvarende svake lag som leder til at det er lett å løse ut skred. Der det er mye snø kan skred bli store. Fjernutløsning av skred er også mulig og naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har vært snøbyger og endel vind den siste uka, med store lokale variasjoner i nysnømengde. Flere steder er nysnøen flyttet på av vinden og det er dannet ferske fokksnøflak. I Langfjorden er det observert svært mye løs snø i skogen, mens det ved Hammerfest er mer avblåst.

Skarelaget og det underliggende kantkornlaget finnes hovedsakelig i høydenivået 200-700 moh. Noen steder ligger det harde fokksnøflak over, slik at det er vanskelig å påvirke det svake laget.

Onsdag ble det observert små naturlig utløste skred ved E6 litt nord for Leirbotnvatnet og over skoggrensen på nordsiden av Mattisdalen ved Alta.

Fjellvær, 11.02.2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 12.02.2021

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -16 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS