Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 14.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut store skred, og skred kan fjernutløses fra avstand. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme, særlig på kvelden når bygene tiltar. Dette kommer av at mye vind og snø de siste dagene har gitt stor pålagring av snø i leheng, og at den vindtransporterte snøen mange steder ligger over et vedvarende svakt lag av kantkorn. Vind fra ulike himmelretninger kan ha lagt opp snø i flere ulike himmelretninger.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye snø i hele regionen de siste dagene, og de aller fleste steder har nå sammenhengende snødekke. Noen steder er nysnøen flyttet på av vinden og det er dannet ferske fokksnøflak, men det finnes også løs snø over skoggrensa.

I snødekket finnes det et vedvarende svakt lag med godt utviklede kantkorn. Kantkornlaget har i utgangspunktet vært utviklet rundt et skarelag. I indre strøk kan selve skarelaget ha blitt omdannet. Det vedvarende svake laget finnes mange steder i regionen. Flere steder er det observert at laget er tydelig ustabilt med god evne til bruddforplantning, det er likevel lokale variasjoner i utbredelse og egenskaper.

Lørdag formiddag ble det observert bruddkanter etter flere store skred både i Kåfjordfjella og Langfjordfjella. Fredag ble både E6 i Stokkedalen, Fv 8830 i Skillefjord og Fk 8018 i Nuvsvåg stengt på grunn av snøskred.

Fjellvær, 13.02.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om formiddagen. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 14.02.2021

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS