Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 15.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag kan føre til store skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred, og skred kan fjernutløses fra avstand. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme, særlig natt til mandag når vinden er sterkere. Skredfaren kommer av mye vind og snø de siste dagene. Dette har gitt stor pålagring av snø i leheng, og den vindtransporterte snøen ligger mange steder over et vedvarende svakt lag av kantkorn. På grunn av vedvarende svake lag som kan forplante seg langt, kan skred bli store. Varierende vindforhold kan ha lagt opp snø i flere ulike himmelretninger.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. februar 2021

De siste dagene har det kommet mye nysnø i regionen, mest vest i regionen. Periodevis kraftig vind har lagt opp snø i leområder.

I snødekket finnes det et vedvarende svakt lag med godt utviklede kantkorn. Kantkornlaget har vært utviklet rundt et skarelag, men i indre strøk kan selve skarelaget ha blitt omdannet. Det vedvarende svake laget finnes mange steder i regionen. Flest observasjoner er gjort ved Alteidet og Leirbotn-Stokkedalen. Her er det observert at laget er tydelig ustabilt med god evne til bruddforplantning. Det kan være lokale variasjoner i utbredelse og egenskaper.

Søndag ble det observert et middels stort skred i tregrensa ved Stokkedalen. Lørdag formiddag ble det observert bruddkanter etter flere store skred både i Kåfjordfjella og Langfjordfjella. Fredag ble både E6 i Stokkedalen, Fv 8830 i Skillefjord og Fk 8018 i Nuvsvåg stengt på grunn av snøskred.

Søndag formiddag har det kommet 25 - 75 cm snø siste 3 døgn i vestre del i regionen. I østre og indre del har det kommet 5 - 25 cm i samme periode.

Fjellvær

Søndag 14. februar 2021

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 15. februar 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nord om formiddagen. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS