Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 23.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå skredterreng. Store skred kan gå på vedvarande svake lag.

Skredfarevurdering

En enkelt person eller skuterfører kan løse ut store til svært store skred i alle himmelretninger, fjernutløsning er også mulig pga. vedvarende svake lag i snødekket. Hvor enkelt det er å påvirke de svake lagene er noe usikkert eller all vinden, og det kan være store lokale forskjeller. Mindre skred kan også løses ut i fersk fokksnø. Roligere vær gjør at faren for naturlig utløste skred avtar, men de kan fortsatt forekomme, for eksempel hvis det blir skavlbrudd eller i områder med plussgrader. Unngå skredterreng, også i skogen.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Det har vært lokalt sterk vind de siste dagene. På vindutsatte steder er det hard fokksnø eller avblåst til bakken. I skjerma områder er snøen mykere eller løs.

Lenger ned i snødekket finnes det vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller. Dette finnes enten ved bakken, i forbindelse med skare eller i lag under fokksnøen. De to siste helgene har det løsnet mange naturlig utløste skred på disse lagene. De fleste skredene har vært store, men også enkelte svært store. Infrastruktur, som veier og kraftlinjer har blitt påvirket.

Søndag er det observert et naturlig utløst skred i nærheten av Ulsvåg.

Før vinden kom på torsdag så var det utbredt med overflaterim. Disse kan ligge nedføyket og utgjøre et svakt lag enkelte steder.

Fjellvær, 22.02.2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.02.2021

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sør, endring til frisk bris fra sør om formiddagen. -17 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS