Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 05.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Flakskred kan løysast ut på vedvarande svake lag og i fokksnø. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løysast ut på vedvarande svake lag og i fersk fokksnø. Skred kan bli store sidan det har, og held fram med, å samle seg mykje snø i skjerma leområder.
Underliggande vedvarande svake lag er svært lett å påverke, enten direkte eller frå avstand, særleg under tregrensa. Det er usikkert om det også kan løysast ut flakskred på vedvarande svake lag høgare til fjells, men det er ikkje usannsynleg.
Fokksnøflak vil fortsette å bygge seg opp og vere lette å påverke i leheng, hovudsakleg mot nord og vest.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sterk vind frå søraust har dei siste dagane gitt stor transport av snø. Mange stadar er avblåst og snø ligg i hovudsak i skjerma terrengformasjonar som renner og dalar. Snøoverflata består av vindpåverka snø med varierande hardheit og skare.

Djupare i snødekket finst det vedvarande svake lag. Det finnast kantkornlag i samband med skare både i indre og ytre delar av regionen. Desse er stadvis svært lette å påverke, særleg under tregrensa. Det finnast også nedføyka kantkornlag, men det er uvisst kor lette desse er å påverke.

Tysdag blei skred fjernutløyst på Langfjellet, og måndag gjekk det skred over veg ved Saragammen samt eit i Altafjorden.

Fjellvær, 04.01.2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst. -18 °C til -13 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.01.2022

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -21 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS