Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark søndag 01.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning fører til økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Fortsatt vil ferske fokksnøflak være det dominerende skredproblemet og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Med skiftende vindretning vil skredproblemet finnes i mange fjellsider.
Relativt gunstige temperaturer vil nok bidra til at fokksnøen raskt stabiliserer seg mange steder, særlig i lavereliggende områder. Høyere til fjells tar stabiliseringen lenger tid, slik at her kan det være lettere å løse ut skred.

Vær oppmerksom på at lokalt kan det finnes vedvarende svakt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dette vil gjøre at stabiliseringen går saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Vær derfor fortsatt konservativ i veivalg.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 30. april 2022

Det har kommet en del nysnø siste tiden. Nysnømengdene varierer, men noen steder i ytre strøk er det meldt om ca 80-100 cm i løpet av de siste dagene. I fjellet veksler snødekket fra avblåst til relativt store flak med innføyka fokksnø. Relativt gunstige temperaturer har gjort at fokksnøen raskt har stabilisert seg flere steder, særlig i lavereliggende områder.

Det er en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø. Høye temperaturgradienter i overgangen mellom gammel, fuktig snø og nyere tørr snø gjør at det lokalt kan ha dannet seg svakt lag med kantkorn, men dette er foreløpig ikke direkte bekreftet med observasjoner.

I slutten av mars utvikla det seg et kantkornlag rundt skarelag nede i snødekket, men dette virker nå å være avrundet eller svært vanskelig å påvirke.

Fredag ble det meldt om relativt store løssnøskred i bratt fjellside nær Alta.

Fjellvær

Lørdag 30. april 2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om kvelden. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Søndag 1. mai 2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS