Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 07.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Det kan gå naturlig utløste skred, både i våt snø først på dagen og i tørr fokksnø senere på dagen.

Skredfarevurdering

Først på dagen kan det gå våte løssnø- og flakskred under mildværsgrensa og der sola eventuelt tar tak, men sannsynligheten minsker når temperaturane faller utover dagen. Da kommer det nedbør i kombinasjon med den sterke vinden, og gjør at fokksnøflak dannes stadig lenger ned i fjella. Flakskred kan derfor være lette å løse ut og skred kan også gå naturlig når været står på som mest.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflata er våt i lavlandet og fuktig høyt til fjells etter siste dagers mildvær. Med synkende mildværsgrense og nedbør vil det kunne legge seg nysnø nedover mot tregrensa utover dagen.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Flere middels store skred løsnet torsdag i soloppvarmede sørsider på sørlige og sørøstlige deler av Øksfjordhalvøya

Fjellvær, 06.05.2022

6-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Perioder med stiv kuling først på dagen.

Fjellvær, 07.05.2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Snøfallgrensen synker, om kvelden snøbyger ned til havnivå.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS