Snøskredvarsel for region Voss mandag 06.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vanskelig situasjon! Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Noen steder ligger fokksnøflak på overflaterim. Her kan det være lett for en skikjører å løse ut store skred. Det er vanskelig å vite hvor dette laget er til stede. Drønn og skytende sprekker er tydelige faretegn som må tas på alvor. Fjernutløsning er mulig. Dette er en vanskelig faregrad 2 situasjon med store usikkerheter og potensielt store konsekvenser.

Under mildværsgrensen kan det være mulig å løse ut våte løssnøskred.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet flere omganger med snø og vind denne uken. Generelt er snøen over skoggrensen noe vindpåvirket, men i områder som er mer skjermet kan den være myk og ubunden. I lavlandet har det vært plussgrader og snøoverflaten er fuktig. Før all snøen denne uken var det mildvær som har etterlatt seg en mildværsskare opp til ca. 1100 moh.

Natt til fredag den 3. februar ble overflaterim snødd ned flere steder i regionen. Utbredelsen til dette laget varierer, og det er vanskelig å vite hvor det er til stede.

Fjellvær, 05.02.2023

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 06.02.2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS