Snøskredvarsel for region Romsdal torsdag 02.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Små løssnøskred kan løsne naturlig i enkelte solvendte brattheng.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred der den siste snøen har bundet seg til myke flak over et løsere lag av nysnø. Litt nysnø og vind vil danne ferske nysnøflak i leheng. Leheng mot øst er mest utsatt, men dreiende vindretning utover kvelden gjør at skredproblemet kan finnes i flere himmelretninger. Fokksnøflak fra tidligere i uken vil gradvis stabilisere seg. Skredfaren er størst der vinden nylig har flyttet på snøen og dannet flak.

Der solen titter frem kan små skred løsne naturlig i løssnøen.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er preget av regn i lavlandet og kraftige snøbyger med mye vind over tregrensen i slutten av forrige uke. De siste dagene har det kommet litt mer nysnø, men med rolig vind og lavere snøgrense. I lavlandet ligger nysnøen rett på skare, og er de fleste steder ubunden. I høyden har snøen bundet seg til myke flak.

Det er generelt lite snø, og det er mye oppstikkende stein særlig på rygger og vindutsatte steder.

Observasjoner tyder på at det er mye hagl i den siste snøen. Det er stor temperaturgradient i den øverste delen av snøpakken. Onsdag morgen er det klarvær i regionen.

Fjellvær, 01.02.2023

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til onsdag. Bris fra nordvest. -16 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet. Bris av skiftende retning.

Fjellvær, 02.02.2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS