Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 02.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

En skiløper kan løse ut skred i siste dagers fokksnø som ligger i terreng som vender mot øst. Denne fokksnøen stabiliseres gradvis, og det blir etter hvert færre steder du kan løse ut skred i denne.

Om kvelden dreier vinden mot sørøst, og det kan da dannes noen mindre nysnøflak i nordvestlige heng i de områdene der det er snø tilgjengelig for transport.

Vedvarende svake lag i bunnen av snødekket er vanskeligere å påvirke, men vær forsiktig høyt til fjells spesielt der snødekket er tynt. Faren for å påvirke vedvarende svake lag i snødekket øker med høyden over havet.

Der solen tar tak utover dagen kan løssnøskred løsne av seg selv.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten preges av nysnø som har kommet tirsdag-onsdag denne uka med en vestlig vindretning. Det ligger fersk vindtransportert snø i østlige heng. Ellers er snøen noe ujevnt fordelt i terrenget. Det er bart på rygger og rabber. Generelt er det godt med snø i regionen.

Ved bakken finnes det et kantkornlag, men det er dekket av smelteomvandlet, hard og bærende snø som gjør at det skal stor belastning til for å påvirke det. Unntaket kan være høyt til fjells hvor tidligere mildvær ikke har påvirket snødekket like mye.

Siste 24 timer frem til onsdag morgen har det kommet 3-10 cm nysnø i regionen. Snøen har kommet med vind opp i frisk bris fra vest.

Fjellvær, 01.02.2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til onsdag. Frisk bris fra vest, endring til stille/svak vind fra nordvest natt til onsdag. -16 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Overgang til bris av skiftende retning.

Fjellvær, 02.02.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -18 °C til -10 °C på 1800 moh. Klarvær. Tilskyende sent torsdag ettermiddag.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS